(Voorjaars)vakantie
Door: Harold & Jolien
Blijf op de hoogte en volg Harold & Jolien
27 Februari 2011 | Nepal, Kathmandu
Wij hebben genoten van onze voorjaarsvakantie-trip, want na ons verblijf in Phokara hebben we optijd de (local)bus genomen naar Lumibini. Na 8 uur met onze benen in onze nek te hebben gezeten en met een geit tussen ons in kwamen we uiteindelijk aan in het dorpje. Als je het een dorpje kunt noemen, want er waren alleen wat hoteltjes uit de grond gestampt. We wisten al gauw dat we hier niet langer dan een dag wilden blijven. Gelukkig staat alle informatie in de Lonely Planet en hebben we een leuk restaurantje gevonden om te eten.
De volgende dag zijn we vroeg naar de plek gegaan waar de Boeddha geboren is.
Om de plek (lees: steen) waar de Boeddha daadwerkelijk geboren is, is een heel tempelcomplex omheen gebouwd.
In zijn jongere leven zag de Boeddha tijdens een van zijn tochten buiten het paleis dat de mensheid gebukt ging onder ouderdom, ziekte en dood. Hij besloot daarop zijn beschermende leven op te geven, verliet zijn vrouw en kind en leidde jarenlang het leven van een rondtrekkend asceet. Het bracht hem niet het gewenste geluk. Mediterend onder een waringinboom kwam hij uiteindelijk tot verlichting (Bodhi): Boeddha, de verlichte, was geboren.
Onder de Bodhiboom formuleerde Boeddha de vier edele waarheden:
- Het leven is lijden
- De oorzaak van het lijden is de begeerte. Door te hechten aan het leven zit de mens gevangen in een cyclus van geboorte, sterfte en wedergeboorte
- De opheffing van het lijden kan de mens bereiken door zich los te maken van zijn begeerten.
- De weg naar opheffing van het lijden is het achtvoudige pad. Door middel van juist inzicht, doel, leven, sterven, denken, mediteren, woord en daad bereikt de mens het 'nirwana', de bevrijding uit de heilloze kringloop van de reincarnaties. Dit pad noemde Boeddha de middenweg: de mens moet zijn hartstochten overwinnen, maar zich niet overgeven aan genot en comfort.
We zagen alle monikken dit doen. Ze zaten letterlijk onder een boom te mediteren, wat er 'peacefull' uitzag! Dit was ook het mooiste wat er in Lumbini te zien en te voelen was. Verder waren er veel tempels uit verschillende landen heen gebouwd waar de monniken naar school kunnen gaan en waar ze kunnen mediteren.
Na een aantal uren hebben we de bus gepakt naar Chitwan NP. Laat in de avond aangekomen hebben we wat gegeten en zijn we daarna vrijwel meteen in slaap gevallen.
De volgende ochtend hadden we een druk programma voor de boeg; Elephant riding, ontbijten, jeep safari (een aantal uren), wat drinken met de groep, dinner en dan slapen. ;)
Erg leuk om op een olifant te zitten, maar na een half uur hadden we de herten, junglekip, appen, bomen en takken wel gezien. Als je die dieren op de kinderboerderij in Nederland ook kunt zien in de lol er in een jungle snel af.
Na ons ontbijt zijn we gaan kijken bij het Elephant Bath. De olifanten worden in de rivier gewassen en tijdens het wassen kun je op de rug van de olifant zitten. Helaas hadden we geen droge kleren bij ons en leek het geen goed plan om helemaal nat gemaakt te worden door een olifant. Erg jammer, want het zou een super leuke ervaring zijn geweest! Maar gelukkig was het kijken ook een succes!!
Op naar poging 2, Jeep Safari! Weer aleen maar herten, pauwen, reigers en af en toe een krokodil in het water of liggend aan de kant.
We hadden bijna een safari in Afrika geboekt om de echte Big Five te zien, zagen we opeens voor de jeep 3 Sloth Bears oversteken! Wat een ervaring om die kleine, zwarte beertjes voor de auto te zien rennen.
En dat was nog niet alles want op het aller-aller-laatste moment zagen we een dikke Rhino in het woud staan.
Iedereen de auto uit om foto's te maken...wij helaas niet, want onze batterij was leeg..gelukkig nog wel een filmpje kunnen maken met de filmcamera! :D
Kwam opeens de neushoorn onze kant opgelopen. Iedereen de auto ingedoken, (letterlijk!) weggereden en op afstand kijken wat hij ging doen...Liep hij gelukkig weer terug het woud in!
Konden wij rustig met een gelukkig en voldaan gevoel terug rijden naar het beginpunt.
Was het toch een geslaagde trip!!!
En dit hebben we ook nog met de groep gevierd met een drankje aan de rivier en uitzicht op de 'Sunset'.
Vandaag de laatste dag om op de foto te gaan met de familie als aandenken en met kinderen te spelen!
Toch gaan we met een dubbel gevoel weg! We moeten afscheid nemen van de familie, volunteers en andere mensen die we ontmoet hebben na 6 weken in Nepal!
Maar ook weer heel fijn om echt te gaan reizen en veel meer mooie dingen te maken zien en te mogen doen!!
We sluiten het in ieder geval op een mooie manier af!
P.s.
Hebben jullie onze mooie stukje in de Eemsbode ook gelezen??
27 Februari 2011 - 12:49
Annie:
Heee Harold & Jo,
Wat beleven jullie allemaal weer geweldige dingen! zou wel even slikken worden om afscheid te nemen!
Leuk om jullie verhalen te lezen.
Je schrijft leuk Jo!
NOU JO EN HAROLD OP NAAR HET VOLGENDE AVONTUUR!
JIHAA
Dikke kus -
27 Februari 2011 - 14:43
Monica:
Hoi laiverds
Wat weer een leuk verhaal en avontuur. Gelukkig hebben jullie toch nog veel wilde dieren kunnen zien, alleen jammer dat jullie batterij leeg was. Ik heb het stukje in de eemsbode gelezen, erg leuk. Het stukje hangt nu op onze bord. Veel plezier.
Kus en Knuffel Jos en Mo -
27 Februari 2011 - 15:50
Johanna:
goh wat een belevenis,lekker voorjaar vakantie!ik heb de krant nog niet gelezen van eemsbode!maar aniet bewaar de krant wel als ik in appingedam bent dan zal ik zeker lezen!have fun bij de volgende trip in hong kong!xx uut wolluk -
27 Februari 2011 - 16:43
Arne:
Leuk en spannende verhalen!
Zal wel moeilijk zijn om afscheid te nemen van de groep en de andere mensen daar in Nepal.
Veel plezier in Hongkong! -
27 Februari 2011 - 17:34
Marlies:
Wauw, wat maken jullie veel mee! Ik ben er jaloers op... Het is elke keer weer leuk om jullie verhalen te lezen!
Nu op naar Honk Kong.. spannend!
Heel veel plezier!
Sturen jullie wat warmte op naar NL?!
Liefs Marlies
27 Februari 2011 - 17:37
Anita:
Hey, hebben we gelezen hoor ;) Goed dat je een warning had neergezet anders was ie in the trash belandt.. Maar nu natuurlijk niet!! Als jullie in Hongkong zijn, kunnen we jullie dan nog wel bereiken.. En jullie ons met jullie verhalen?? Wil je zo graag eigenlijk even bellen.. Kan dat?
I Love U! -
27 Februari 2011 - 18:51
Wil ^& Fred:
Een leuk stuk in de Eemsbode kinderen die geslagen mogen worden in nepal, maar wij kenden het verhaal,
afscheid nemen doet pijn, maar je gaat weer een mooie periode tegemoet, nieuwe avonturen, nieuwe uitdagingen, hier was je toch voor op reis gegaan! gENIET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kNUF VAN ONS -
27 Februari 2011 - 21:29
Mama:
lieve jo en harold wij zijn net terug en was erg benieuwd of er berichten van jullie binnen waren en gelukkig was dat zo. fijn dat alles gelukt is en ik hoop jullie toch nog even te spreken voor jullie weer verder reizen. liefs van mama -
01 Maart 2011 - 09:06
Meflauw Aniet:
goedemorgen mr harold lee en miss jo lee gheghe
had net bericht gelezen op fb,dat jullie veilig zijn geland@HONG KONG
super man geniet er heerlijk van
liefs,
aniet en flamilie flan dijk
ni hao -
01 Maart 2011 - 13:20
Fred En Angelica:
tuurlijk hebben we jullie stukje uit de eemsbode gelezen. we blijven jullie volgen tot jullie weer veilig thuis zijn :) -
09 Maart 2011 - 20:57
Leoo:
Hahahaha nou believe me .. ONGEVRAAGD op de rug van een olifant zitten tijdens de elephant bath is ook je van het! ;)
Volgensmij heb ik inmiddels zelfs twee Eemsbodes geregeld via collega's van mn ouders :p, maar leuk stukje idd! :D
X